top of page
  • Фото автораКатерина Сичик

Звернення на підтримку Закону про українську мову як державну


Шановні земляки!


В нашому суспільстві зараз бушують пристрасті навколо ролі і місця української мови в Україні. Дехто каже, що «мови на хліб не намажеш». Але кожен з нас знає, що поки існує мова, то і є народ.


Мова – найголовніша національна ознака. Яскравий приклад – це латинська мова, яка на даний час залишилася тільки мовою медицини. Дуже багато «гарячих голів» у своїх передвиборних програмах до Верховної Ради України одним з головних завдань визначають відміну Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це вже виклик українцям. Україна за Конституцією, і по суті є унітарною державою, отож українська мова повинна бути єдиною державною мовою.


Україну завойовували у свій час Росія, Польща, Австро-Угорщина, тощо. І кожен завойовник залишав свій «слід» на нашій землі. Особливо «потопталася» по нашій історії, культурі, літературі, мові російська імперія, проводячи жорстоку денаціоналізацію, нав’язуючи українцям російську мову. Багато російськомовних українців за роки незалежності ментально стали українцями, хоча мовою мислення у них залишається російська.


Але на моє переконання, розвиток освіти зробить свою справу. Щорічно до нашого міста приїжджає група дітей з м. Авдіївка Донецької області. Вони розмовляють російською мовою, але перебуваючи серед українців, діти на другий тиждень говорять українською. Отож час вже працює на Україну.


Окремо слід говорити про мову національних меншин в Україні. Як на мене, в країні створено всі умови щодо їх розвитку, в т. числі і для російської мови. Згідно із законодавством України та міжнародним правом російська мова є однією з мов національних меншин. Частина російськомовних громадян на ментальному рівні розуміти цього не хоче. Цим користуються політики, спекулюючи на мовному питанні.


Дорогі українці! Об’єднаймося навколо мовного питання! Я глибоко переконана, що не можна допустити, щоб фундаментальний Закон про українську мову як державну, став черговою спекуляцією. Вірю, що здоровий глузд переможе!


Долучайтесь до обговорення піднятої проблеми.


Катерина Сичик

Голова ГО «Рівненське міське об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка»

bottom of page