top of page
  • Фото автораМіська "Просвіта"

Інтернет-конкурс “Мова та Шевченко єднають Україну”


На зображенні фото взяті з сайтів: https://www.t-shevchenko.name та https://pon.org.ua

За ініціативи Рівненського міського об’єднання товариства «Просвіта» з 21 лютого по 06 березня 2019 року серед учнівсько-вчительських колективів міських закладів середньої освіти проходив інтернет-конкурс «Мова та Шевченко єднають Україну». Конкурс був приурочений Міжнародному дню рідної мови та святкуванню Шевченківських днів. Роботи приймалися в електронному форматі (світлини, колажі, відеорепортажі та інше). Для конкурсних робіт важливими були оригінальність, актуальність, естетика оформлення, змістовність.


Нижче представлені роботи, які були надіслані для участі в конкурсі. Нагородження переможців можна переглянути у Фоторепортажі 2019 року.


ЗОШ №3: Колажі «Солов’їна, барвінкова, українська рідна мова…»



ЗОШ №23: Картина «Тарас Григорович Шевченко» та колаж

Картина «Тарас Григорович Шевченко». Це робота учениці 6-А класу Рівненської загальноосвітньої школи №23 Рівненської міської ради, Блащук Асі Олександрівни

І нехай весь світ зачекає…

Художнику немає скутих норм.

     Він – норма сам, він сам в своєму стилі.

І. Драч

Талант – це крапля здібностей та

море праці.

                                                    Г. Тютюнник

Мистецтво – це жива потреба кожної людини у творчості, це образне пізнання світу. Саме в мистецтві людина відчуває себе вільною, не скутою жодними нормами чи формальними вимогами, які й так щоденно диктують нам спосіб поведінки. У творчості можна відпустити почуття, дати волю фантазії, помріяти…


Талант – високий рівень обдарованості, природний хист людини до певного виду діяльності та уміння, які розвиваються з набуттям навичок і досвіду. Але це лише половина справи. Запорукою успіху талановитої людини є щоденна копітка праця над самим собою, своїми комплексами, постійне самовдосконалення і шліфування майстерності, адже будь-яке мистецтво вимагає жертв.


Саме мистецькою стежиною прямує у широкий світ маленька зірочка із 6-А класу Ася Блащук. Захоплення образотворчим мистецтвом з 2-го класу згодом переросло в улюблену справу, якій талановита дівчинка віддається кожну хвилину свого вільного життя. Ось уже п’ятий рік юна художниця займається в студії «Палітра» у ПК «Хімік». Окрім того, Асі вдається ще й вчитися на відмінно в школі, виконуючи при цьому обов’язки старости класу.


Тематична палітра її уподобань надзвичайно широка: дівчинка працює в усіх жанрах. Починаючи з пейзажу, мариністичних замальовок, натюрморту, художниця поступово перейшла до світу тварин і людей. Пробує Ася (до речі, дуже вдало) себе також у жанрі портрету. Зображення великого сина України – Тараса Григоровича Шевченка – прикрашає кабінет №207.


В арсеналі художниці до кількох десятків робіт, виконаних дуже майстерно: «Осінній меланхолійний вальс», «Зимова диво-казка», «Грає хвилечка перлиста», «На гостину до зими-чарівниці», «Над берегами вічної ріки», «Кіт-гульвіса», «О тиха пристане рідного дому…», «Сама собою річка ця тече…», «Коли ми йшли удвох з тобою…», «Васильки». Вражає буйство кольорів на картинах, поєднання фарби і блиску, яскравість і різноплановість полотен, різноманітність тем і образів (картини можна переглянути на сайті Рівненської ЗОШ №23 в рубриці «Новини» за 13.12.2018 р.).


Аби почуватися справжнім майстром своєї справи, Ася обрала для себе оригінальний  авторський підпис, який прикрашає правий кут кожної картини і свідчить про неабияку позицію юної художниці.


Попереду в дівчинки ще багато нереалізованих планів, але наполегливість та бажання зроблять своє. І нехай весь світ зачекає…

Класний керівник 6-А класу Юзюк В. В.

Учениця 6-А класу Рівненської загальноосвітньої школи №23 Рівненської міської ради, Блащук Ася Олександрівна

Ася Блащук – активна учасниця інтелектуальної  гри  «Чи знаєш ти рідну мову?», проведеної 21 лютого 2019 року в кабінеті №207 Рівненської загальноосвітньої школи №23 учителем Юзюк В. В. Вона якраз захищає честь команди в одному з конкурсів.


А Тарас Шевченко (уже згаданий портрет над дошкою у виконанні Асі Блащук) лише уважно споглядає на те, що відбувається…



ЗОШ №8: Відеорепортаж «Уривок з поеми «Гайдамаки». Крилаті вислови про мову із творів Тараса Шевченка» 

Автори: Роман Клус та Усенко Вікторія

(лідери учнівського самоврядування, 11 кл. ЗОШ №8 м. Рівного)


НВК №2 «Школа-Ліцей»: Відеорепортаж «Мова та Т. Шевченко єднають Україну» 

Оператор, режисер, монтаж: учень 11-В класу Кіт Данило

(Учасники: учні 5-А, 5-В, 10-Б, 11-А та 11-В класів;

учителі - Верейко Лариса Павлівна, Пивоварчук Ніна Павлівна,

 Ярош Тамара Олександрівна та Дерчун Галина Василівна) 


Рівненський економіко-правовий ліцей: Відеорепортаж «Мова та Шевченко єднають Україну» 

Автор: вчитель української мови Максимчук Оксана Миколаївна

(з учнями 11 правового класу)


ЗОШ №27: Колажі «Рідна мова – це я» та «У дзеркалі слова»



Рівненський природничо-математичний ліцей «Елітар»: Відеорепортажі «У дзеркалі Слова» та «Натхненні словом Кобзаря»


Підготували учителі української мови та літератури: 

Бандюк Галина Олександрівна, Бестюк Алла Петрівна, 

Бондаренко Оксана Ігорівна, Соловей Мар’яна Романівна


ЗОШ №20: Відеорепортаж

Учнівсько-батьківський колектив 6-А класу

(Керівник: Попович Світлана Степанівна) 


ЗОШ №6: Світлини заходів до святкування Міжнародного дня рідної мови 


bottom of page